7 fejl forældre ofte laver

0

Nar det kommer til dit barns sikkerhed, er der sikkert en del regler, du kender utroligt godt:

  • Lad dit barn sove på ryggen
  • Ikke noget løst sengetøj i vuggen
  • Opbevar giftige ting hvor dit barn ikke kan nå dem
  • Efterlad aldrig dit barn uden opsyn på en forhøjet overflade

Og sådan kan listen fortsætte i lang tid. Selvom du sikkert overholder disse regler og mange flere, kan det være, at du stadig laver nogle fejl, der ikke er sikre for dit barn. Disse fejl skal du hurtigst muligt rette op på, hvis du vil have at dit barn er sikkert.

Dit barn sover i autostolen eller i babygyngen

Det sidste forældre har overhovedet lyst til, når barnet falder i søvn i autostolen eller babygyngen er at vække ham eller hende. Men i 2015 publicerede The Journal of Pediatrics en undersøgelse, der beviste, at hvis man lader spædbørn eller børn op til 2 år sove i de såkaldte siddende enheder, kan man risikere skade eller i værste tilfælde død.

sovende-baby-i-autostol

Dit barn sover i autostolen

Når en baby sover i en autostol eller en babygynge, kan hovedet falde forover. Det kan gøre, så barnet ikke får nok luft eller ligefrem bliver kvalt af selerne, udtaler Katie McPeak, som er den medicinske bestyrer over den primære sundhedssektor på St. Christopher’s Hospital for Children i Philadelphia.

Hvis du kører bil, mens barnet falder i søvn i autostolen, er det ikke en stor risiko. Det er så længe autostolen er korrekt sikret i bilen, og barnet er spændt ordentligt fast. Men så snart du kommer hjem, skal du tage dit barn ud af autostolen og lægge ham eller hende i vuggen. Det samme gælder, hvis dit barn falder i søvn i klapvognen, gyngen eller lignende. Så skal du flytte barnet i sikkerhed i vuggen, hvor du lægger ham eller hende på ryggen.

I rutsjer ned ad rutsjebanen sammen

Du rutsjer sikkert ned ad rutsjebanen med din baby eller tumling, fordi du synes det er sjovt, barnet har brug for lidt hjælp eller du bare gerne vil være sikker på, at dit barn når sikkert ned til den anden ende. Men det at rutsje ned ad rutsjebanen to og to kan være meget risikabelt.

mor-og-baby-paa-rutsjebane

I rutsjer sammen

En undersøgelse tog et kig på børns skinnebensfrakturer over en periode på 11 måneder. Her fandt de ud af, at næsten 14 procent af alle bruddene skete, når barnet rutsjede ned ad rutsjebanen på skødet på en voksen.

”Barnets sko eller fod kan røre rutsjebanen og ende med at benet drejer rundt og brækker, på grund af den voksnes vægt, der kommer bagfra barnet.” udtaler Tracy Mehan, der arbejder inden for Center for Injury Research and Policy på Nationwide Children’s Hospital i Columbus, Ohio.

Den endnu bedre metode: lad dit barn rutsje alene. Du kan løfte barnet op halvvejs nede og ladet ham eller hende rutsje alene resten af vejen. Hvis dit barn er bange for at rutsje uden dig, kan du vælge at lave noget andet, indtil barnet er klar.

Bremserne på klapvognen eller barnevognen bliver ikke brugt nok

Vi ved alle godt, at det er meningen, at vi skal slå bremserne til på klapvognen eller barnevognen, hver gang vi slipper den med vores hænder. Men det glemmer mange forældre at gøre.

bremser-paa-klapvogn

Bremser skal bruges mere

Det eneste der skal til, er at du drejer dit hoved et enkelt sekund, hvorefter der er en, der kommer til at skubbe til klapvognen eller barnevognen, det kan være en ældre søskende eller babyen selv (afhængig af, hvor stor babyen er), og hvis babyen rykker lidt i den, kan den rykke sig.

Det kan specielt blive farligt, hvis du er på en forhøjet overflade, eller hvis den triller ud i trafikken, ved parkerede biler eller den ender med at vælte. Det er også nødvendigt at slå bremserne til, når du lægger dit barn i eller tager barnet ud af barnevognen eller klapvognen. Også hvis du skal ned til tasken under vognen.

Gør det til en vane at slå bremserne til, hver gang du bevæger dine hænder væk fra vognen – selv hvis det bare er for et enkelt sekund. For at hjælpe kan du læse denne enkelte frase: ”hænderne af, bremsen på.”

Du bruger en hovedstøtte med autostolen

Hvis den ikke fulgte med autostolen, skal du ikke bruge den. De fleste produkter til autostolen som eksempelvis hoved- og kropsstøtte og sele puder er en sikkerhedsrisiko for dit barn.

puder-i-autostol

Støtte i autostol

Hvis genstanden ikke blev designet specifikt designet til den autostol, du har købt, er den heller ikke blevet sikkerhedstestet til den autostol. Det kan i værste tilfælde gå hen og ændre autostolens ydeevne i forbindelse med en ulykke.

Det samme gælder for tykke vinterjakker og tæpper. De kan gøre, så afstanden mellem barnet og sikkerhedsselerne bliver for stort, så babyen kan risikere at blive skubbet ud af autostolen i tilfælde af en bilulykke.

For at holde dit barn varmt, anbefales det, at du lægger tæppet eller jakken over selerne og ikke direkte på barnet. Hvis du gerne vil bruge hoved- eller kropsstøtte, skal du undersøge, om der er noget ekstra tilbehør, der passer til den autostol, du har i forvejen. Gå også efter dem, der er blevet sikkerhedstjekket.

Dit barn spiser og drikker på farten

Vi forstår godt det at give dit barn en snack eller en sutteflaske mens i kører bil, for at undgå at barnet begynder at græde. Men hvis dit barn får noget i den gale hals, kan du ikke se ham eller hende i en bagudvendt autostol, og du vil heller ikke kunne høre dit barn på grund af manglen på lyd under kvælning.

barn-spiser-i-autostol

Spisende barn i autostol

Selv hvis du opdager, at dit barn har noget galt i halsen, kan det være farligt at gøre noget for at hjælpe midt i trafikken. Som en ekstra tilføjelse kan sugerør eller genstande af hårdt plastik skade dit barns ansigt, hvis du pludselig bliver nødt til at træde hårdt på bremserne.

Det bedste du kan gøre er, at bruge en kop med et blødt sugerør af silikone. Planlæg nogle ture hvor dit barn har mulighed for et måltid før eller efter kørslen. Hvis du bliver nødt til at fodre dit barn på vejen, skal du sørge for at holde ind til siden et sikkert sted og sætte dig om på bagsædet med ham eller hende.

Hvis dit barn skal have noget mad, og du ikke kan trække ind til siden, er det bedste valg en o-formet, smeltende måltid uden sukker.

Dit barn elsker at hilse på fremmede hunde

Vi ved alle, at små børn og endda også babyer elsker dyr. Så lige så snart din tumling ser en sød lille pelset hund, er barnets første instinkt at løbe der over og ae hunden – hvilket ikke er en god idé.

Dyr (og ikke kun hunde) er utroligt uforudsigelige. Når du lægger det sammen med et lille barn, kan det hurtigt gå galt. Specielt fordi barnet måske kan finde på at gøre noget eller bevæge sig på en måde, som dyret kan tro er en trussel.

boern-hilser-paa-hund

Børn hilser på fremmed hund

Selv på det tidligste stadie bør du begynde at lære dit barn, hvordan man agerer overfor dyr. Lad dit barn vide, at hver gang man vil nærme sig et dyr, skal man være sammen med en voksen og spørge om lov først. Derefter kan man roligt nærme sig ejeren, spørge om lov og spørge, hvordan hunden kan lide at man nærmer sig.

Nogle hunde vil gerne se hænderne foran deres ansigt, mens andre foretrækker, at du står ved deres side, så de ikke føler sig truet. Vis dit barn, hvordan man kæler med hunden. Det anbefales, at man passer på med at ae toppen af hundens hoved. Det anbefales også, at man taler med barnet om altid at være blid mod dyr. Så snart dit barn er færdig med at kæle, skal du lære ham eller hende at takke ejeren og sige farvel til hunden.

Du dækker barnevognen eller klapvognen til for at beskytte dit barn mod solen

Hvis du skal ud på en meget varm sommerdag, dækker du sikkert din babys barnevogn til med et tæppe for at reducere babyens udsættelse for solens farlige stråler.

daekket-klapvogn

Klapvogn dækket med tæppe

Men ifølge nogle forskere i Sverige kan selv det tyndeste tæppe være farligt. Det har noget at gøre med, at det reducerer luftcirkulationen og derfor bliver temperaturen i barnevognen farligt højt. Det sætter din baby i fare for hedeslag, kvælning og endda også SIDS.

Babyer kan overophede langt hurtigere end voksne, hvilket er grunden til, at det aldrig er en god idé at dække din babys barnevogn.

For at beskytte din baby for solen og varmen er det en god idé at blive inde, når temperaturen er meget høj, hvis det er muligt. Du kan også bruge en barnevogn, der har en solskærm eller bruge en parasol (en paraply der kan sættes på barnevognen). Det er desuden også en god idé ofte at tjekke din baby for tegn på ubehag og hedeslag.

Del og hjælp:

Leave A Reply